Dakisolatie is sinds 2015 verplicht voor de daken van zelfstandige woningen. Geen idee wat de Vlaamse dakisolatienorm precies inhoudt? Benieuwd naar de details? DAK EPDM heeft ruim 10 jaar ervaring in de plaatsing van dakisolatie en vertelt u alles wat u moet weten over deze regelgeving. Meer informatie vindt u bovendien op de website van de Vlaamse overheid.
Is dakisolatie verplicht? Ontdek het hoe, wat en waarom
Wanneer is dakisolatie verplicht?
Dakisolatie is verplicht voor alle zelfstandige koop- en huurwoningen. Daaronder verstaan we eengezinswoningen, appartementen en studio’s. Beschikt uw voor- of achtergevel over een uitbouw? Dan moet het platte dak daarvan eveneens geïsoleerd worden.
Dakisolatie is niet verplicht voor:
- daken die kleiner zijn dan 2 m2
- daken van kamerwoningen (i.e. niet-zelfstandige woningen waarbij één of meerdere basisfuncties gemeenschappelijk voorzien worden)
- daken van winkel- of bedrijfsruimtes, garages en bergingen die onderdeel zijn van een privéwoning en nog in goede staat verkeren
- daken van technische ruimtes (bv. liftkoker) die gelokaliseerd zijn op het hoogste niveau van een appartementsblok
Wat is de minimumnorm voor dakisolatie?
De minimumnorm voor dakisolatie is een warmteweerstand (R-waarde) van 4.5 m²K/W (vierkante meter kelvin per watt). Klinkt dit wat abstract? Een R-waarde van 4.5 m²K/W houdt in dat uw dakisolatie ongeveer 10 cm dik moet zijn.
Een woning, appartement of studio kan echter ook op andere manieren aan de dakisolatienorm voldoen. Dakisolatie is niet verplicht als:
- de EPC-score lager ligt dan de grenswaarde die vastgesteld is door de Vlaamse overheid (600 kWh/m² voor open bebouwingen, 550 kWh/m² voor halfopen bebouwingen, 450 kWh/m² voor gesloten bebouwingen, 400 kWh/m² voor appartementen)
- uw zoldervloer geïsoleerd is en uw zolder onverwarmd en onbewoond is
- uw plafondisolatie doorloopt over het gehele plafond en een R-waarde heeft van minstens 0,75 m²K/W
Hoe wordt de aanwezigheid van dakisolatie aangetoond?
Dakisolatie is verplicht, dus de aanwezigheid ervan moet ook bewezen kunnen worden. Dat kan onder andere aangetoond worden met het EPC (energieprestatiecertificaat) of het PID (postinterventiedossier). Daarnaast kan de aanwezigheid van dakisolatie aangeduid staan in het bouwplan, lastenboek of op facturen. Heeft u net dakisolatie laten plaatsen? Dan volstaat een verklaring van de dakwerker helaas niet.
Wat als uw dak niet voldoende geïsoleerd is?
Aangezien dakisolatie verplicht is, kunt u als huurder (of verhuurder) een woningonderzoek aanvragen. Er komt dan een woningcontroleur bij u langs om na te kijken of uw dak de isolatienorm respecteert. De woningcontroleur zal in eerste instantie kijken naar uw EPC-certificaat en een eventueel gebrek aan dakisolatie constateren met het blote oog. Hij boort bijvoorbeeld geen gat om uw dakisolatie te inspecteren.
Uw dak wordt positief beoordeeld als het een R-waarde heeft van minimum 4.5 m²K/W. Maar ook niet-geïsoleerde daken kunnen door het oog van de naald kruipen. Dat is het geval als uw zoldervloer/plafond geïsoleerd is of als de EPC-waarde van uw pand lager ligt dan de officiële grenswaarde. Is uw dak toch onvoldoende geïsoleerd? Dan zal uw woning ongeschikt verklaard worden (gebrek van categorie II).
Waarom is dakisolatie eigenlijk verplicht?
Dakisolatie is verplicht omdat het met zoveel voordelen gepaard gaat. Het is onmisbaar om uw pand futureproof te maken. Dakisolatie gaat warmteverlies tegen, maakt uw dak wind- en luchtdicht en dempt omgevingsgeluiden. Kille binnentemperaturen tijdens de winter? Storende geluiden van voorbijrazende auto’s? Dat is met dakisolatie verleden tijd. Het gevolg is dat de EPC-score van uw woning, appartement of studio opmerkelijk verbetert. En dat betekent een hoger wooncomfort én een lagere energiefactuur. Dankzij dakisolatie kunt u elk seizoen knus vertoeven in uw woning, terwijl u 25 tot wel 30% op uw energiefactuur bespaart. That’s right, dakisolatie is dus zeker niet voor niets verplicht. Met de handige calculator van Fluvius berekent u eenvoudig hoeveel de energiewinst ongeveer bedraagt.
Heeft u recht op een premie?
De plaatsing van dakisolatie is verplicht en voelt daarom misschien als een karwei dat ook nog eens een hap uit uw budget neemt. Gelukkig beloont de Vlaamse overheid u graag voor al uw inspanningen. Wie zijn dak isoleert, maakt kans op heel wat verschillende premies:
DAK EPDM, ruim een decennium ervaring in dakisolatie
Is dakisolatie verplicht voor uw pand, maar is uw dak onvoldoende geïsoleerd? Dan kunt u vertrouwen op de vakkennis en jarenlange expertise van DAK EPDM. Onze dakwerkers doorkruisen geheel West- en Oost-Vlaanderen om daken zorgvuldig te isoleren. U mag van ons steeds een vlekkeloze afwerking, onberispelijke kwaliteit, snelle service en correcte communicatie verwachten.
We werken met UNILIN– of Recticel-isolatie om een duurzaam eindresultaat te garanderen. U kunt hierbij zelf kiezen tussen PIR- en PUR-isolatie, afhankelijk van uw noden en doeleinden. Uiteraard begeleiden we u doorheen het volledige keuzeproces. We werken volgens het principe van een warm dak, wat betekent dat het isolatiemateriaal aan de buitenzijde van uw pand komt (tussen het dampscherm en de dakbedekking). Hierdoor maken barsten, scheuren en koudebruggen geen schijn van kans.