Dakonderhoud voor platte daken: enkele tips & tricks

- Tips & tricks

Een periodiek dakonderhoud zorgt ervoor dat uw platte dak te allen tijde in topvorm blijft. U kunt het dakonderhoud laten uitvoeren door een professional óf u kunt zelf de handen uit de mouwen steken. Maar hoe gaat u nu eigenlijk best te werk? Wat zijn de do’s-and-don’ts? DAK EPDM werkte voor u een handig stappenplan uit.

Dakonderhoud voor platte daken: enkele tips & tricks

Waarom is een periodiek dakonderhoud zo belangrijk?

Uw platte of licht hellende dak krijgt heel wat te verduren doorheen de verschillende seizoenen. Brandende zon, zomerse stortbuien, winterse vorst, steenharde hagel en extreme temperatuurschommelingen zijn ons niet onbekend in ons Belgenlandje. Daardoor krijgt uw dak sneller te maken met daklekkages, insijpelend vocht en beschadigingen. Maar ook mossen en algen zijn boosdoeners die de kwaliteit van uw dak kunnen aantasten.

Om tijdig problemen op te sporen én aan te pakken, is het dus belangrijk om regelmatig een dakonderhoud in te plannen. Een particulier of industrieel EPDM-dak gaat minstens 50 jaar mee, maar met een periodiek dakonderhoud kunt u de levensduur van uw platte dak aanzienlijk verlengen.

Een handige checklist voor uw dakonderhoud

Beslist u zelf het dak op te klimmen om een dakonderhoud uit te voeren? Dan geven we u graag enkele tips & tricks mee. Let er wel op dat een dakonderhoud de nodige risico’s met zich meebrengt. Ga dus steeds uiterst veilig te werk of schakel meteen een ervaren dakwerker in voor uw dakonderhoud of -herstelling. Contacteer DAK EPDM gerust ook voor vragen of advies.

Bestudeer de EPDM-dakbedekking van uw privéwoning of industriegebouw tijdens het dakonderhoud. Spot u barsten, scheurtjes of losliggende stukken? Zit de EPDM-folie nog goed vast aan uw schoorsteen, dakopstand of dakkoepel? Deze plekken zijn namelijk extra gevoelig voor daklekkages. Knip indien nodig enkele stukken EPDM-folie op maat en bevestig ze op de zwakke plekken met contactlijm. Druk de stukjes goed aan en laat ze even drogen. Zo is uw dak in een mum van tijd weer waterdicht.

Bladeren en takken dwarrelen in groten getale neer op uw dak en in uw dakgoten, zeker na de herfst. Een ophoping van bladeren en takken op die plekken verhindert echter de waterafvoer, met alle gevolgen van dien. Uw dakgoten kunnen overstromen en zelfs afbreken, wat enorm gevaarlijk is. Een overstroomde dakgoot creëert bovendien mogelijks houtrot en maakt de voegen in uw buitenmuur los. Tijdig in actie schieten, is dus de boodschap. Maak uw platte dak bij elk dakonderhoud eerst volledig schoon met een harde bezem en/of water. Verwijder nadien de bladeren en takken uit uw dakgoten. U kunt eventueel ook bladbolroosters en bladfilters plaatsen om stilstaand water te vermijden.

Haal mossen, korstmossen, algen en andere planten weg. Doe dit met een licht bestrijdingsmiddel, nooit met chloor of bleekwater. Trek de wortels ook niet zelf uit en gebruik geen hogedrukreiniger, want anders verhoogt de kans op daklekkages en insijpelend vocht. Ligt er grind op uw platte dak? Dan kunt u dit ook even omkeren met een hark of bezem.

Dakonderhoud voor platte daken: enkele tips & tricks

Heeft uw dakbedekking haar levensduur bereikt?

Een jaarlijks dakonderhoud zorgt ervoor dat uw dakbedekking een stuk langer blijft schitteren. Maar het lost natuurlijk niet alle problemen op. Heeft uw pvc-, bitumen- of EPDM-dakbedekking écht haar beste tijd gekend? Dan is het aangewezen om een totale dakrenovatie uit te voeren. Daarvoor doet u best een beroep op een ervaren dakwerker. DAK EPDM gaat bij elke dakrenovatie zo efficiënt mogelijk te werk: waar mogelijk leggen we de nieuwe EPDM-folie over de oude dakbedekking heen.

Laat uw dakonderhoud over aan DAK EPDM

Ziet u het toch niet zitten om zo’n dakonderhoud op eigen houtje uit te voeren? DAK EPDM heeft al meer dan 10 jaar ervaring op de teller staan. Particulieren en professionelen in Oost- en West-Vlaanderen vertrouwen dagelijks op onze expertise om hun platte daken te dichten, isoleren, onderhouden, herstellen en renoveren. We staan bekend om onze snelle service, uitstekende kwaliteit en transparante communicatie.

Dakonderhoud voor platte daken: enkele tips & tricks

Uw dak laten opknappen door DAK EPDM?

VRAAG UW OFFERTE AAN