Daktuin aanleggen? Dit zijn de voordelen!

- Nieuws

Daktuinen zijn hip, hot en happening en dat is volledig terecht. Daktuinen – ook wel ‘groendaken’ of ‘sedumdaken’ genoemd – geven uw gebouw niet alleen een kleurrijk accent, maar brengen ook ontzettend veel voordelen met zich mee. Denkt u eraan om een groendak aan te leggen op uw platte dak? We sommen alle pluspunten graag voor u op.

Meer info over daktuinen

Groendaken, niets dan voordelen

Heeft u een stadspand gekocht zonder tuintje? Dan is een daktuin de ideale oplossing. Met een daktuin benut u uw dak optimaal en voegt u moeiteloos een streepje groen toe aan uw kantoorgebouw of home sweet home. En dat is niet onbelangrijk, want een groene woon- en werkomgeving reduceert stress, draagt bij tot de gezondheid én bevordert zelfs samenhorigheid. Uw daktuin vormt een heerlijke groene oase waar u rust en ontspanning vindt.

Een daktuin heeft een warmteregulerende werking. De vegetatie op uw daktuin reflecteert het zonlicht en laat het aanwezige vocht verdampen. Hierdoor blijft uw pand in de zomer lekker koel, terwijl het in de winter zalig warm is. Met een daktuin bespaart u dus flink op uw energierekening.

Een daktuin reduceert alle omgevingsgeluiden, zowel buiten als binnen. Bevindt uw kantoor of woning zich naast een vliegveld, spoorweg of drukke snelweg? Met een groendak heeft u daar helemaal geen last van.

Een daktuin zorgt ervoor dat uw dak minder opwarmt. Aangezien zonnepanelen veel beter en efficiënter werken bij lage temperaturen, is het rendement van uw zonnepanelen veel groter met een groendak.

Een daktuin, groendak of sedumdak functioneert als een extra beschermlaagje bovenop uw pand. Hij beschermt uw dak(bedekking) namelijk tegen temperatuurschommelingen en weersinvloeden (zon, regen, wind, hagel, sneeuw…). Het gevolg? Uw dak(bedekking) gaat twee tot drie maal langer mee.

Wie een groendak aanlegt, maakt de natuur enorm blij. De vetplantjes van uw daktuin zetten CO2 om in zuurstof en vangen fijnstof op. Een groendak zorgt dus voor meer zuivere lucht in de stad.

Een daktuin absorbeert en buffert regenwater dankzij de planten en de onderliggende substraat- en drainagelaag. Het regenwater wordt vastgehouden, verdampt en keert terug naar de atmosfeer. Bovendien vertraagt een groendak de afvoer naar de riool. Zo worden de rioleringssystemen minder belast en neemt de kans op overstromingen af.

Een daktuin verlaagt uw energiefactuur, zorgt voor een betere thermische en akoestische isolatie en verlengt de levensduur van uw dak. Het geeft daarnaast een prachtige groene touch aan uw pand en is goed voor het milieu. Hierdoor gaat de waarde van uw pand meteen de hoogte in.

Door verstedelijking en overbevolking neemt de biodiversiteit helaas steeds meer af. Gelukkig kunnen daktuinen een oplossing bieden. De sedums, kruiden, grassen en planten op uw dak vormen namelijk de perfecte thuis voor insecten, vlinders en vogels. Een rijke biodiversiteit is echter niet enkel voordelig voor de dieren zelf, maar bevordert ook de gezondheid en het welzijn van de stadsbewoners.

Brandveiligheid is tegenwoordig een topprioriteit in woningen en bedrijfsgebouwen. Met een daktuin, groendak of sedumdak is er veel minder brandgevaar dan bij een bitumendak bijvoorbeeld. Het risico is zo’n 18 tot 24 keer kleiner. De planten van uw daktuin bevatten namelijk veel vocht en vormen daardoor een brandwerende en -vertragende laag.

Met een daktuin werkt u mee aan een groene en ecologische toekomst. Om dit te belonen, geven sommige gemeentes een subsidie als u een groendak aanlegt. Wilt u te weten komen of u in aanmerking komt voor zo’n groendak-subsidie? Gebruik snel de handige premiezoeker van de Vlaamse overheid.

Daktuin aanleggen? Dit zijn de voordelen!

Laat uw groendak aanleggen door DAK EPDM

DAK EPDM is dé referentie voor alle dakwerken in zowel Oost-Vlaanderen als West-Vlaanderen. Onze dakwerkers leggen deskundig EPDM-dakbedekking op uw particuliere of industriële dak en kunnen nadien een dakkoepel of daktuin installeren, afhankelijk van uw wensen en voorkeuren. Daarnaast kunt u DAK EPDM inschakelen voor dakrenovaties, dakherstellingen en dakonderhoud. Ons vakkundige team heeft ruim 10 jaar ervaring en voert alle dakwerken kwalitatief uit, met oog voor detail en afwerking.

Daktuin aanleggen? Dit zijn de voordelen!

Overtuigd van alle voordelen?

LAAT UW GROENDAK PLAATSEN