Laat uw groendak aanleggen door DAK EPDM

Een groendak ziet er niet alleen fraai uit, maar is ook heel goed voor het milieu. Het verlengt daarnaast de levensduur van uw dak en werkt isolerend en brandvertragend. Niets dan voordelen dus! Ziet u dat wel zitten, zo’n daktuintje? Schakel DAK EPDM in om uw groendak aan te leggen en geniet eindeloos van alle voordelen.

Meer over DAK EPDM

Wat is een groendak precies?

Een groendak wordt ook wel een ‘daktuin’ of ‘sedumdak’ genoemd. Groendaken worden gelegd op platte en licht hellende daken (met een maximale hellingsgraad van 35 graden) en voegen fifty shades of green toe aan uw woning of bedrijfspand. U kunt de vegetatie helemaal zelf kiezen en uw groendak zo volledig personaliseren. Maak dus gerust een kleurrijke mix van planten, bloemen, kruiden, klimmers, struiken, bomen en gras, net zoals in een gewone tuin. Let er wel op dat de begroeiing op uw groendak goed bestand is tegen wind, hitte en vorst.

Groendaken
Groendaken

Alle groendak-voordelen in een notendop

  • Een groendak is ideaal voor stadspanden die niet over een tuintje beschikken. Daktuinen creëren een groener stadsbeeld dat ontspannend werkt, stress reduceert en geluk bevordert.
  • Een daktuin heeft een geluiddempende en warmteregulerende werking. Hij dempt alle omgevingsgeluiden (van bijvoorbeeld de autosnelweg of spoorweg) en zorgt elk seizoen voor aangename temperaturen in uw pand.
  • Een groendak verhoogt de brandveiligheid van uw woning of industriegebouw. De planten op uw daktuin houden vocht vast en hebben zo een brandvertragend effect.
  • Een groendak verbetert de luchtkwaliteit doordat de plantjes fijnstof opvangen en CO2 omzetten in zuurstof.
  • Een sedumdak verrijkt en vergroot de biodiversiteit in stedelijke omgevingen. Insecten, vlinders en vogels kunnen eindeloos op uw daktuin vertoeven en nieuwe energie opdoen.
  • Een groendak verhoogt het rendement van uw zonnepanelen. Daktuinen zorgen er namelijk voor dat uw dak minder opwarmt, waardoor de zonnepanelen beter werken.
  • Een daktuin beschermt uw dak(bedekking) en verlengt zo de levensduur ervan.
  • Een groendak verhoogt de waarde van uw pand zodat u het tegen een mooiere prijs kunt verkopen.
  • Een sedumdak absorbeert en buffert regenwater, waardoor het meer stelselmatig naar de riool vloeit. De rioleringssystemen worden zo ontlast en de kans op overstromingen neemt af.
Groendaken
Groendaken

Heeft u recht op een groendak-subsidie?

Groendaken worden door de overheid sterk aangemoedigd wegens de ecologische voordelen. Daarom bieden sommige gemeentes een groendak-subsidie aan. Elke gemeente hanteert echter andere voorwaarden, dus u controleert best even via de premiezoeker of u kans maakt op zo’n groendak-subsidie. Daarnaast heeft u mogelijks recht op een renovatiepremie.

Hoe zit de opbouw van uw groendak in elkaar?

Een groendak aanleggen vergt de nodige kennis en expertise. De opbouw van een groendak verloopt steeds via enkele vaste stappen om een duurzaam eindresultaat te bekomen. Onze ervaren dakwerkers staan aan uw zijde van A tot Z en voorzien een piekfijne, kwalitatieve afwerking.

We bespreken eerst wat u van uw groendak verwacht. Houdt u het liefst gewoon bij vetplantjes? Of droomt u van een groendak met bomen, struiken en een terras? Nadien toetsen we uw wensen af aan de draagkracht van uw dak. Niet elk dak is namelijk sterk genoeg voor de aanleg van een (intensief) groendak. Een daktuin weegt al snel 80 kg/m² en dat kan oplopen afhankelijk van uw voorkeuren. We controleren bovendien of uw dak beschikt over de nodige elektriciteitsaansluitingen en of de waterleiding tot op het dak reikt. Daarnaast vragen we na bij uw gemeente of een bouwvergunning vereist is voor de aanleg van uw groendak.

Een waterdichte en wortelwerende basis is cruciaal bij de aanleg van een groendak. Daarom bedekken we uw particuliere of industriële dak eerst met EPDM-folie van RESITRIX of Firestone. Dit hoogtechnologische, eenlaagse synthetische rubber is enorm stevig, duurzaam en flexibel. Het zorgt ervoor dat vocht en wortels uw dak niet kunnen binnendringen of aantasten. Beschikt u nog over een klassieke roofing? Dan leggen we er eerst een wortelwerende folie overheen.

Nadat de EPDM-dakbedekking gelegd is, voorzien we een drainagesysteem zodat vocht en regenwater makkelijk kunnen wegvloeien naar de afvoer. Bovendien plaatsen we een substraatlaag op uw dak. Dit mengsel van vulkanische korrels en organisch materiaal dient als voedingsbodem voor de vegetatie. Tot slot plaatsen we de gekozen vegetatie in de substraatlaag. Wilt u het groendak snel en efficiënt laten aanleggen? Dan kunnen we ook werken met kant-en-klare vegetatiematten. Deze matten bevatten meteen alles wat u nodig heeft: beschermfolie, substraat en vegetatie. We hoeven ze gewoon uit te rollen en klaar is kees!

Safety first, ook bij uw groendak. Daarom voorzien we een balustrade, haag en/of spankabels rond uw groendak. Bovendien snoeien we de vegetatie waar nodig en snijden we de overtollige stukjes drainage en substraat voorzichtig weg met een schaar. Zo wordt uw groendak een mooi en elegant geheel.

Groendaken

Geef uw dak een complete glow-up met onze groendaken

OFFERTE AANVRAGEN