Is er weinig natuurlijk licht in uw privé- of bedrijfsgebouw? Kunt u uw woon- of werkruimte moeilijk verluchten? Schakel DAK EPDM in om een lichtkoepel te plaatsen op uw platte dak en geniet van meer daglicht, sfeer en comfort in uw pand. Ons team garandeert een deskundige installatie, piekfijne afwerking en correcte communicatie.
Lichtkoepel voor platte daken: wat is het en wat zijn de voordelen?
Een lichtkoepel voor platte daken wordt ook wel een ‘dakkoepel’, ‘platdakvenster’ of ‘lichttunnel’ genoemd. Het is een lichtdoorlatend raam van kunststof, glas of een combinatie van beide. Een lichtkoepel wordt meestal op platte daken geplaatst, maar het kan in sommige gevallen ook op hellende daken geïnstalleerd worden. Een dakkoepel heeft heel wat voordelen en maakt uw pand tot een aangenamere, comfortabelere plek.
Een lichtkoepel op uw platte dak creëert in een mum van tijd meer daglicht. En dat is van fundamenteel belang in elk privé- of bedrijfsgebouw, aangezien daglicht uw humeur, concentratie, productiviteit én nachtrust verbetert. Een dakkoepel maakt kunstlicht dus volledig overbodig, waardoor u energiekosten bespaart. Bovendien geniet u dankzij een platdakvenster van meer zonlicht. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D en is goed voor de gezondheid. Meer zonlicht betekent ook meer warmte in uw pand, waardoor uw verwarmingskosten afnemen. Here comes the sun… and I say… it’s alright!
Vlamingen brengen heel wat uren binnenshuis door. We werken, eten, ontspannen, lezen, slapen … binnen. Die binnenlucht gezond houden, is daarom cruciaal. Beschikken bepaalde ruimtes in uw pand niet over een raam? Dan is het verstandig om een lichtkoepel op uw platte dak te installeren. Dakkoepels laten namelijk ventilatie en verluchting toe en dragen zo bij tot een gezond binnenmilieu. U laat frisse lucht binnen, terwijl u CO2, vocht en schadelijke stoffen laat ontsnappen.
Lichtkoepels op uw platte dak laten uw woning of bedrijfsgebouw meteen een stuk groter lijken. Ze creëren in een vingerknip meer ruimte en comfort. Bovendien transformeren ze elke woon- of werkruimte tot een moderne, gezellige plek waar het aangenaam vertoeven is. Dakkoepels of platdakvensters verhogen daarnaast de waarde van uw pand waardoor u het (indien gewenst) tegen een hogere prijs kunt verkopen.
Dakkoepels in alle vormen, materialen, uitvoeringen en soorten
Op vlak van dakkoepels kunt u heel wat verschillende kanten op. Wilt u een bolle of vlakke lichtkoepel op uw platte dak? Kiest u voor een glazen of acrylaat platdakvenster? De keuze ligt volledig bij u! Hieronder zetten we graag even alle mogelijkheden op een rij. Contacteer ons gerust voor meer informatie of advies.
Er bestaan vierkante, rechthoekige, bolle, piramidale en vlakke lichtkoepels. De dakkoepels hebben allemaal dezelfde voordelen, maar zien er net iets anders uit. Wilt u meer daglicht creëren in een kleine, smalle ruimte? Dan is een ronde, bolvormige dakkoepel echt iets voor u. Bent u op zoek naar een modern, strak of trendy platdakvenster dat het licht gelijkmatig verdeelt? Dan is een vierkante, vlakke of piramidale lichtkoepel aangewezen voor uw platte dak.
Lichtkoepels voor platte daken worden gemaakt in drie verschillende materialen: (1) glas, (2) acrylaat of PMMA en (3) polycarbonaat of PC.
- Glazen lichtkoepels zijn het minst sterk, maar wel het duurst. Glazen lichtkoepels zijn vervaardigd met thermisch isolerend glas, zijn meestal vlak of lichtgebogen en zien er bijzonder elegant uit.
- Acrylaat of PMMA lichtkoepels zijn tot wel 15 keer sterker dan glazen lichtkoepels. Ze zijn minder sterk dan polycarbonaat lichtkoepels, maar wel voordeliger.
- Polycarbonaat of PC lichtkoepels zijn quasi onbreekbaar. Ze zijn tot wel 250 keer sterker dan glazen lichtkoepels en daardoor enorm (inbraak)veilig. Dankzij deze uitstekende eigenschappen is polycarbonaat duurder dan acrylaat, maar wel goedkoper dan glas.
Lichtkoepels voor platte daken kunnen zowel opaal als transparant zijn. Opale lichtkoepels hebben een melkwitte kleur en zijn dus niet doorzichtig. Daardoor creëren ze meer privacy, maar hebben ze wel een lagere lichtopbrengst (ongeveer 78%). Wilt u een maximale hoeveelheid dag- en zonlicht binnenlaten, dan kiest u beter voor transparante lichtkoepels. Deze dakkoepels hebben namelijk een lichtopbrengst van ongeveer 85% en zien er bovendien iets luxueuzer en stijlvoller uit.
Er bestaan heel wat verschillende soorten lichtkoepels voor platte daken. We onderscheiden onder andere ventilatiekoepels, lichtkoepels met ontrokingssysteem, inbraakwerende lichtkoepels, brandvertragende lichtkoepels, thermisch isolerende lichtkoepels, heatstop-lichtkoepels, lichtkoepels met dakbetreding …
SKYLUX, hello daylight
Bij DAK EPDM plaatsen we uitsluitend SKYLUX-koepels en dakopstanden. SKYLUX maakt al meer dan 45 jaar hoogkwalitatieve, innovatieve, duurzame, robuuste, inbraakveilige en isolerende lichtkoepels voor platte daken. Het familiebedrijf heette oorspronkelijk AG Plastics – vernoemd naar de oprichter Albert Glorieux – maar koos voor een rebranding met de naam SKYLUX. Dat betekent letterlijk ‘licht uit de hemel’, wat de missie van het bedrijf beter weerspiegelt: zoveel mogelijk daglicht creëren in huizen, kantoren en industriële panden.
DAK EPDM, uw dakwerker in West- en Oost-Vlaanderen
DAK EPDM legt ruim 10 jaar EPDM-dakbedekking op daken van zowel privéwoningen als industriële panden. Daarnaast is ons team gespecialiseerd in dakisolatie, dakherstelling, dakrenovatie, groendaken en lichtkoepels voor platte daken. We bieden steeds een uiterst snelle service en garanderen een veilig en betrouwbaar resultaat tegen een zachte prijs. We werken enkel met producten van topmerken om de kwaliteit en duurzaamheid van ons werk te waarborgen.