Laat uw platte dak isoleren door een ervaren dakwerker

DAK EPDM steunt op een jarenlange ervaring in de afdichting, herstelling, renovatie en isolatie van platte en licht hellende daken. Onze dakwerkers in West- en Oost-Vlaanderen isoleren uw platte dak steeds met hoogkwalitatieve materialen en met oog voor detail terwijl ze de vooropgestelde deadline blijven respecteren. Zo stomen we uw pand volledig klaar voor de toekomst.

Meer weten over DAK EPDM?

Dakisolatie
Dakisolatie
Dakisolatie

Waarom dakisolatie een absolute must is

Onze dakwerkers zullen eerst uw platte dak isoleren vooraleer ze er EPDM op plaatsen. Dakisolatie is namelijk absoluut onmisbaar voor een toekomstbestendig privé- of industriegebouw. Het is zelfs de meest efficiënte manier om uw energieverbruik de kop in te drukken. Door uw platte dak te isoleren, vermijdt u onnodig warmteverlies en kunt u 25 tot wel 30% op uw energiefactuur besparen. En dat is niet niets, zeker in industriële panden met een grote oppervlakte. De handige calculator van Fluvius geeft u meteen een idee van de mogelijke energiewinst.

Er zijn echter nog heel wat andere redenen om uw platte dak te isoleren:

  • Dakisolatie zorgt voor meer wooncomfort: het houdt de warmte binnen in de winter en houdt de hitte buiten in de zomer.
  • Ligt er een spoor- of snelweg naast uw privé- of industriegebouw? Geen probleem, dakisolatie heeft een geluidswerende werking.
  • Dakisolatie maakt uw platte dak volledig lucht- en winddicht.
  • Door uw platte dak te isoleren, verlaagt u meteen ook het E-peil van uw gebouw. Uw EPC-attest verbetert en uw gebouw stijgt in waarde.
  • Een privé-, industrie- of openbaar gebouw met dakisolatie stoot minder CO2 uit, wat het milieu positief beïnvloedt.
  • De Vlaamse Overheid spoort particulieren en professionelen steeds meer aan om energiezuinig te bouwen. Beslist u om uw platte dak te isoleren? Dan profiteert u mogelijks van enkele dakisolatiepremies.
Dakisolatie
Dakisolatie

Kiest u best voor PUR- of PIR-isolatie?

Bij DAK EPDM werken we steeds met UNILIN- of Recticel-isolatie. We kunnen uw platte dak isoleren met PUR-platen (polyurethaan-platen) of PIR-platen (polyisocyanuraat-platen). PUR- en PIR-isolatie worden geproduceerd op basis van dezelfde grondstoffen, maar de fysiochemische verbinding in PIR-isolatie is intrinsiek sterker. Dat zorgt ervoor dat PIR-isolatie topprestaties levert, op alle vlakken.

PIR-platen kennen een hogere isolatiewaarde, grotere brandveiligheid, betere dimensionale stabiliteit en hogere drukvastheid dan PUR-platen. PIR-isolatie wordt daarom gezien als de ‘betere versie’ van PUR-isolatie. Om die redenen wordt er tegenwoordig meestal met PIR-isolatie gewerkt om platte of licht hellende daken te isoleren.

Het verschil tussen een koud, warm en omgekeerd plat dak

Een plat dak isoleren kan op verschillende manieren: we maken een onderscheid tussen een koud dak, warm dak en omgekeerd dak. Bij DAK EPDM kiezen we ervoor om uw platte dak te isoleren langs buiten, volgens het principe van een warm dak.

Het isolatiemateriaal wordt aan de binnenzijde van uw pand aangebracht, onder of tussen de balken van de dragende structuur.

Tegenwoordig worden koude daken niet meer veel geplaatst aangezien ze gepaard gaan met enkele nadelen:

  • De dakconstructie wordt niet beschermd door het isolatiemateriaal en is daardoor onderhevig aan temperatuurverschillen. Het gevolg? De dakconstructie zet uit, krimpt en wordt gevoelig voor scheurvorming.
  • De dakconstructie wordt onvoldoende geventileerd waardoor ingesloten vocht uw pand niet kan ontglippen. Inwendige condensatie en houtrot krijgen bijgevolg vrij spel.

Het isolatiemateriaal wordt aan de buitenzijde van uw pand aangebracht, tussen het dampscherm en de dakbedekking.

Deze isolatietechniek wordt het meest gebruikt en kent enkele belangrijke voordelen:

  • De dakconstructie zal minder krimpen en uitzetten en daardoor ook niet barsten of scheuren.
  • De dakconstructie fungeert als warmtebuffer: ze houdt de warmte overdag binnen en laat haar ’s avonds geleidelijk terug ontsnappen.
  • Met een warm dak heeft u geen last van koudebruggen of condensatie.

Het isolatiemateriaal wordt aan de buitenzijde van uw pand aangebracht, bovenop de dakbedekking. De isolatielaag wordt afgedekt met een ballastlaag (hout, grind of tegels).

De dakconstructie moet sterk genoeg zijn om dit gewicht te kunnen dragen en vereist een dikkere isolatielaag dan een warm dak. Maar een omgekeerd dak heeft ook enkele voordelen:

  • De isolatiewerken kunnen relatief snel
  • Er is veel minder risico op condensvorming in vergelijking met koude daken.
Dakisolatie
Dakisolatie

Is dakisolatie verplicht?

The short answer is yes. De nieuwe Vlaamse dakisolatienorm geldt sinds 2015 en verplicht dakisolatie in alle zelfstandige huur- en koopwoningen in Vlaanderen die vóór 1 januari 2006 aangesloten werden op het energienet. Hierbij gaat het om eengezinswoningen, appartementen en studio’s, (nog) niet om professionele panden. De minimumnorm is een warmteweerstand (R-waarde) van 4.5 m²K/W. Voldoet uw dak nog niet aan de isolatie-eisen? Dan zult u uw hellende of platte dak moeten laten isoleren. Anders kan een woningcontroleur uw woning ongeschikt verklaren.

Meer informatie

Dak EPDM: laat uw platte dak isoleren door een expert

Kwaliteit en duurzaamheid zijn bij DAK EPDM geen beloftes, maar garanties. We zetten elke dag alles op alles om veilige en betrouwbare isolatieoplossingen te bieden aan onze particuliere en professionele klanten. Of u ons nu inschakelt voor dakisolatie, EPDM-dakbedekking, dakkoepels, groendaken, dakherstellingen of dakrenovaties, u mag steeds een vlekkeloos resultaat verwachten tegen een scherpe prijs.

Dakisolatie

Uw platte dak vakkundig laten isoleren?

CONTACTEER DAK EPDM