Er bestaan heel wat verschillende soorten dakbedekking voor platte en licht hellende daken, elk met hun voor- en nadelen. Afhankelijk van uw wensen, eisen en doelstellingen kunt u kiezen voor pvc-, bitumen- of EPDM-dakbedekking. Maar hoe hakt u nu de knoop door? Is uw dak het meest gebaat met pvc, roofing of EPDM? DAK EPDM zet alle soorten dakbedekking voor u op een rij en bespreekt ze allemaal in detail.
Welke soorten dakbedekking zijn geschikt voor platte daken?
Soorten dakbedekking voor platte en licht hellende daken
EPDM staat voor ‘ethyleen propyleen dieen monomeer’. Het is een hightech, eenlaags synthetisch rubber dat vandaag de dag stevig in opmars is. Geen wonder, want deze soort dakbedekking heeft heel wat troeven:
- EPDM is geschikt voor nieuwbouw én renovatie en wordt gelegd op zowel particuliere daken als industriële daken met een grote oppervlakte.
- EPDM kent een bijzonder lange levensduur: het kan 50 tot 100 jaar op uw dak blijven schitteren.
- EPDM is heel elastisch en kan perfect opboksen tegen uv-straling, ozon en temperatuurschommelingen. Het gevolg? Deze soort dakbedekking zal niet barsten, scheuren of smelten.
- Door te kiezen voor EPDM-dakbedekking draagt u zorg voor het milieu. EPDM is volledig recycleerbaar en geeft geen giftige stoffen af aan de natuur. Het is de minst milieubelastende soort dakbedekking op de markt!
- EPDM is een 100% waterdicht materiaal dat meestal in één geheel op uw dak gelegd wordt. Uw EPDM-dak is daardoor compleet naadloos en ongevoelig voor lekkages.
- EPDM is wortelwerend en vormt daarmee de perfecte ondergrond voor groendaken.
- EPDM kan volledig veilig geplaatst worden, zonder enig brandgevaar. De naden worden aan elkaar verbonden met contactlijm, niet met een brander.
- Een EPDM-dak vraagt weinig onderhoud. Het volstaat om uw dak één maal per jaar te controleren en te reinigen. U kunt uw EPDM-dak zelf onderhouden of een specialist inschakelen voor uw dakonderhoud of -herstelling.
Een andere soort dakbedekking is bitumen of bitumineuze dakbedekking. Dit wordt in de volksmond vaak ‘roofing’ of ‘dakleer’ genoemd. Bitumen of roofing is vervaardigd uit aardolie en leent zich goed om daken te dichten. Bitumineuze dakbedekking is waterdicht, gaat zo’n 40 jaar mee, valt makkelijk te combineren met dakisolatie en is iets voordeliger dan de andere soorten dakbedekking.
Kiest u dan eigenlijk best voor roofing of EPDM? Tegenwoordig wordt EPDM-dakbedekking meestal verkozen boven bitumen-dakbedekking, zowel voor particuliere als industriële daken. EPDM is beter bestand tegen scheuren en barsten en gaat bijgevolg veel langer mee (tot wel 100 jaar). EPDM is bovendien makkelijker én brandveiliger te plaatsen: de plaatsing van EPDM gebeurt aan de hand van contactlijm, terwijl dat bij bitumen met een brander gebeurt.
Pvc staat voor ‘polyvinylchloride’. Het is een bijzonder populaire synthetische stof die gebruikt wordt voor een hele reeks toepassingen. Ramen, deuren, buizen, reclameborden, vloerbekleding … noem maar op! Pvc doet echter ook vaak dienst als dakbedekkingsmateriaal: het is namelijk slijtvast, waterdicht, licht, recycleerbaar, onderhoudsvriendelijk, wortelwerend en brandveilig (het wordt op het dak geplaatst met contactlijm of hete lucht, niet met een brander). Pvc-dakbedekking heeft bovendien een moderne en trendy uitstraling en is daardoor the perfect match voor hedendaagse woningen en bedrijfsgebouwen.
Toch wordt pvc-dakbedekking de laatste jaren vaak afgeraden. De kracht en flexibiliteit van deze soort dakbedekking vermindert snel, wat het risico op scheuren, barsten en daklekkages vergroot. Pvc-dakbedekking kent daarnaast een kortere levensduur (tot 10 jaar) dan andere soorten dakbedekking en de plaatsing ervan kan heel tijdrovend zijn.
Werk uw dakbedekking af met een grasgroen daktuintje
Uw favoriete dakbedekking gekozen? Dan is de keuzestress helaas nog niet voorbij. U kunt er namelijk ook voor opteren om een groendak bóvenop uw dakbedekking te plaatsen. Deze daktuin kan rechtstreeks gelegd worden op waterdichte en wortelwerende dakbedekkingen, zoals EPDM en pvc. Biedt de gekozen soort dakbedekking niet voldoende bescherming tegen worteldoorgroei, dan wordt er eerst een wortelwerende folie gelegd als basis voor uw groendak.
Een groendak, daktuin of sedumdak heeft enorm veel voordelen. Het isoleert uw gebouw, dempt omgevingsgeluiden en beschermt uw dakbedekking tegen weersinvloeden waardoor die een stuk langer meegaat. Een groendak buffert daarnaast regenwater en creëert een nieuwe thuis voor vlinders, bijen, hommels en vogels. Een groendak is echter niet alleen nuttig op praktisch vlak, maar vormt ook een streling voor het oog. Mix & match bloemen, mossen, kruiden, struiken, grassen en bomen naar hartenlust en transformeer uw groendak tot een gepersonaliseerde eyecatcher. Uw groendak creëert zo een ontspannende, rustgevende oase bovenop uw gebouw en draagt bij tot een groener stadsbeeld.
Laat uw dakbedekking deskundig leggen door DAK EPDM
DAK EPDM is geen onbekende naam in de dakwerkerswereld. We doorkruisen het land ruim 10 jaar om daken te dichten, isoleren, herstellen en renoveren. Maar u kunt ook perfect op de expertise van onze dakwerkers vertrouwen voor de installatie van uw dakkoepels en de aanleg van uw groendak. We leggen uitsluitend EPDM-dakbedekking, op zowel industriële als particuliere daken, aangezien dit dakbedekkingsmateriaal met kop en schouders uitsteekt boven de andere soorten dakbedekking. Onze dakwerken in Oost- en West-Vlaanderen worden steeds minutieus uitgevoerd zodat u zorgeloos profiteert van uw dak, elk jaar opnieuw.